اولین مرجله برای خرید مناسب ترین شمع خودرو فهمیدن کد فنی شمع فابریک خودرو می باشد که سازنده خودرو روی آن نصب کرده که هم از روی شمع هم از داخل دفترچه و برای ماشین های خارجی با بررسی از طریق شماره شاسی می توان به کد فنی پایه خودرو دست یافت ، سپس بر اساس نیاز ، بودجه و شرایط استفاده می توان از بین برندهای مختلف که هر کدام دارای انواع مختلفی از شمع با قیمتهای متفاوت هستند انتخاب نمایید.
چند مورد اصلی هستند که برای جایگزین کردن و خرید شمعی متفاوت از شمع فابریک ولی مناسب خودرو باید بررسی کرد تا شمع جایگزین عملکردی مانند شمع فابریک و یا حتی بهتر از شمع اولیه داشته باشند .
مورد اول بررسی و مقایسه شمع انتخابی با شمع فابریک خودرو از نظر ظاهرای می باشد ، که عبارت است از نوع پایه که نوع کوتاه یا بلند مشخص شود ، مورد بعدی سایز رزوه های شمع بوده و مورد آخر سایز آچار شمع می باشد که در مورد سایز آچار گاها میتوان در صورت امکان از سایز آچار ۱۶ جای ۱۴ نیز استفاده کرد که معمولا به دلیل تفاوت قیمت سایز ۱۴ و یا کمیاب بودن این سایز ممکن است انتخاب سایز آچار ۱۶ نیز ممکن باشد.
بعد از اینکه از نظر ظاهری شمع های مشابه ظاهری با شمع اصلی و فابریک خودروی خود را پیدا کردید نوبت به چند مشخصه مهم دیگر می رسد که عبارتند از :
کد حرارتی شمع از مواردی هست که باید ابتدا از روی کد فابریک پیدا کنید سپس مطابق جدول پایین این صفحه می توانید در برندهای مختلف کد معادل آن را پیدا کنید مثلا اگر شمع فابریک خودروی شما NGK BKR6E بود به معنی داشتن کد حرارتی 6 از برند NGK بوده و در صورتی که دنبال انتخاب شمع از برند دنسو باشید کد معادل آن کد 20 می باشد.
در صورتی که خودروی شما دارای کد های خاص و کمیابی می باشد در حد یک درجه تغییر کد حرارتی معمولا مشکل خاصی ایجاد نمی کند ولی ترجیحا در صورت وجود یک درجه سردتر انتخاب شود ، در صورتی که کد گرمتر از فابریک خودروی خود انتخاب کنید شمع دچار سوختگی بیش از حد و گاها دچار ترک روی بدنه سرامیکی می شود و در صورت سردتر شدن شمع دچار ایجاد دوده روی سر شمع جدید می شود.
مورد بعد میزان گپ شمع می باشد که در واقع همان میزان فاصله میان قطب مثبت و منفی شمع می باشد که این امر در برخی خودروها که حساس تر هستند اهمیت بیشتر و در برخی از اهمیت کمتری برخوردار است ، تفاوت گپ شمع جدید نسبت به شمع استاندارد خودروی شما می تواند به کوئل خودرو فشار مضاعف وارد نماید و همچنین دچار لرزش موتور نیز شود.
در خودروهای جدید معمولا از گپ ۱۱ یا همان ۱.۱ میلیمتر استفاده می شوند به همین دلیل شمع های سوزنی و جدید نیز اغلب با این گپ تولید می شوند و همچنین خودروهای طراحی قدیمی تر از گپ های کمتر حدود ۰.۸ معمولا بهره می برند .
همچنین معمولا می توانید با ابزار مخصوص گپ برخی از شمع ها را مطابق با شمع فابریک خودروی خود تنظیم نمایید ولی دقت نمایید اینکار برای شمع های سوزنی و به خصوص شمع های دبل سوزنی توصیه نمی شود زیرا دقت جرقه زنی این نوع شمع ها به صورت سوزنی و خطی بوده و هرگونه دستکاری این نوع شمع ها می تواند موجب به هم ریختن تنظیم و دقت جرقه زنی آنها شود.
با بررسی موارد فوق در کنار شمع اصلی خودروی خود می توانید به تعدادی از شمع های مختلف دست یابید که بسته به بودجه و شرایط خود می توانید برند شمع مورد نظر و مدل نهایی را انتخاب نمایید.
” معرفی مدل های مختلف شمع “
به طور کلی ظاهر اکثر شمع های مناسب برای هر خودرو مشابه می باشند همچنین باید دارای گپ و کد حرارتی مناسبی برای خودرو باشند ، ولی بعد از همه این موارد شرکت های تولید کننده شمع انواع مختلفی از شمع را به مشتریان ارائه می کنند تا بر اساس نیاز و بودجه بتوانند انتخاب راحت تری داشته باشند ، این تفاوت مدل و قیمت ها به طوری کلی متمرکز روی سر جرقه زن شمع که همان قطب مثبت و منفی شمع هست می باشند.
شمع های نیکلی :
این مدل ساده ترین و ارزان ترین نوع شمع می باشد که روی اکثر خودرو های قدیمی و یا ایرانی به صورت پیش فرض کارخانه نصب می شوند ، عمر استاندارد این نوع شمع ها در حدود ۳۰ هزار کیلومتر بوده و دارای قدرت جرقه زنی معمولی می باشند و برای کسانی که هزینه خرید شمع مهم و خروجی شمع غیر مهم باشد گزینه اول در انتخاب شمع می باشد.
مشابه این نوع شمع های تیتانیومی نیز هستند که مثل شمع های نیکل بوده و کمی عمر و قیمت بالاتری دارند.
همچنین این نوع شمع های ساده غیر سوزنی در قطب مثبت دارای تفاوت های جزئی هستند مثلا نوع شکل برش سر شمع به صورت صاف یا V شکل یا مثلا قطر 2.2 میل یا 2.8 میلیمتری آن ها یا دارای تفاوت های جزیی در آلیاز های مشابه با نیکل هستند. ولی در قطب منقی تفاوت بیشتر بوده که در نوع ساده اول دارای یک قطب منفی بالای قطب مثبت می باشند ولی در انواع بعدی دارای 2 ، 3 یا حتی 4 قطب منفی در بالا و اطراف قطب مثبت خود می باشند …
به باور بسیاری تعدد بیشتر قطب منفی باعث افزایش قدرت جرقه زنی و خروجی بیشتر می شود در حالی که شمع هیچکاه همزمان با چند زمینه جرقه ایجاد نمی کند و صرفا با زمینه ای که خنک تر باشد جرقه می زند و صرفا این تعدد بیشتر زمینه منفی می تواند باعث عمر بیشتر شمع شود ولی در زمینه قدرت جرقه نه تنها بیشتر نمی شود بلکه احتمال خاموشی و عدم نظم در جرقه زنی در این مدل ها بالاتر نیز می رود.
شمع های سوزنی ایریدیوم و پلاتینیوم :
اصلی ترین عامل قیمت در شمع ها همان جنس و آلیاژ سازنده قسمت جرقه زنی قطب مثبت و منفی آن می باشد .
در حال حاظر گرانترین و مقاوم ترین آلیاژ موجود ایریدیوم بوده و بعد از آن نیز پلاتینیوم می باشد که دارای کمی مقاومت کمتر و قیمت پایینتری می باشد .
به طور کلی شمع های سوزنی دارای جرقه زنی منظم و دقیق تری می باشند ولی به دلیل قطر سوزن بسیاز کمتر از شمع های نیکل نیازمند آلیاژی با مقاومت و دوام بسیار بالاتری هستند که به همین دلیل معمولا از آلیاژ ایریدیوم و پلاتینیوم در این نوع شمع ها استفاده می شوند .
در دسته بندی اول شمع های سوزنی قطب منفی مثل شمع های ساده از جنس نیکل بوده و صرفا قطب مثبت از نوع سوزنی و از جنس ایریدیوم و یا پلاتینیوم ساخته می شوند که عمر نهایی این مدل کمی بیشتر از شمع های تمام نیکل ساده بوده ولی خروجی و راندمان این نوع شمع ها به مراتب بالاتر از شمع های نیکل می باشد.
در مدل بعدی از شمع های سوزنی یعنی مدل های دوبل پلاتینیوم یا دوبل ایریدیوم کاملا مشابه نوع قبلی بوده با این تفاوت که در قطب زمینه یا منفی خود یک تکه فلز ایریدیوم یا پلاتینیوم به آنها اضافه میشود که این امر باعث می شود تا عمر مفید شمع های قبلی که حدود ۵۰ هزار کیلومتر بود به حدود ۱۰۰ هزار کیلومتر برسد ولی از نظر راندمان و موارد دیگر تفاوت خاصی با نوع قبلی ندارند هرچند به دلیل عمر بسیار بالاتر با وجود داشتن قیمتی بالاتر حدود ۶۰ تا ۸۰ درصد گرانتر ولی ارزش خرید بیشتری به جهت افزایش ۱۰۰ درصدی عمر خود دارند.
همچنین نوع دیگری نیز وجود دارد به نام شمع های دوبل ایریدیوم دوبل سوزنی که این نوع شمع ها علاوه بر قطب مثبت دارای قطب منفی از نوع سوزنی نیز می باشند که این امر صرفا به جهت بالا بردن دقت جرقه زنی به صورت حداکثری و بالاترین خروجی و راندمان را دارند ، عمر مفید این نوع مانند مدل قبلی حدود ۱۰۰ هزار کیلومتر بوده و صرفا به دلیل افزایش راندمان دارای قیمتی حداقل ۵۰ درصد بالاتر از مدل های دوبل ایریدیومی تک سوزنه می باشند.
بازه حرارتی شمع (HEAT RANGE)
محدوده حرارتی شمع رو مشخص میکنه؛ این کد نشون میده که تبادل حرارتی شمع با سر سیلندر به چه مقدار هست. شمع گرم بواسطه ساختار داخلی گرمای خودش رو به اطراف(سرسیلندر) منتقل نمیکنه و دماش بالاتر از سرسیلندر میشه. یکی از مزایای شمع گرم، دوده گرفتن کمتر الکترود ها هست. هرچه عدد محدوده گرمایی به سمت سرد پیش میره، شمع انرژی گرمایی خودش رو به سرسیلندر که توسط سیستم خنک کاری، خنک میشه، انتقال میده. شمع سرد کمتر باعث پدیده ناک(احتراق زود هنگام)میشه. این عدد توسط سازنده خودرو اعلام میشه.